Hoppa till innehåll
Hem » Om oss

Om oss

Blackbird är en helt vegansk restaurang & bar på Stigbergsliden i Göteborg. Restaurangen är startad som ett kooperativ av fem eldsjälar med bakgrund i punkscenen och djurrättsrörelsen. Inför uppstarten fick vi stor hjälp av en kickstarterkampanj där ni som trodde på vår idé hjälpte oss att göra verklighet av vår dröm. Vi är er evigt tacksamma! Vi har sedan 2015 försett Göteborgare och hitresta med genuin vällagad vegansk mat och dryck. Kom förbi och besök oss!

Blackbird <3 mat

Blackbird brinner för god vegansk mat! Vi gör mycket från grunden som ostar, tempeh och seitanprodukter och jobbar hela tiden med nya rätter och produkter. Vi försöker ha en varierad meny med vällagade, smakrika och rustika rätter. 

På menyn har vi smårätter som passar som förrätt eller tilltugg till ölen, mättande huvudrätter och hemgjorda desserter. 

Seitan

Seitan görs av veteprotein (gluten) och kan formas till nästan vad som helst och tar lätt smak från de kryddor som tillsätts. På Blackbird har vi alltid minst en rätt med seitan på menyn. Schnitzel, korv, burgare, kebab, lyckling, nuggets och julskinka är några seitanrätter vi har haft på menyn.

Vegansk ost

Vi har i många år, långt före Blackbirds tid, experimenterat fram olika växtbaserade ostar. Och arbetet har gett resultat! Vi gör nu vår egen smältbara ost som vi har i bland annat chili cheeze, grillade mackor och på pajer, och olika delikatessostar som du hittar på vår ostbricka.

Från vår delikatesskyl kan du köpa hem ostar och andra produkter tillverkade i vårt kök. Ostutbudet varierar med bland annat krämig dessertost som vegré, smakrik hårdost, vaxad rökt ost, tofu misozuke (fetaostliknande lagrad tofu) och smaksatta ostar efter kockens val. Du kan även förbeställa ostar och andra produkter i vår webbutik och hämta upp på restaurangen.

Tempeh

Tempeh är en fermenterad sojaprodukt som har sitt ursprung i Indonesien. Den tillverkas genom en naturlig kultivering av svampen Rhizopus oligosporus eller Rhizopus oryzae i sojabönor, en process som binder ihop bönorna till en kaka. Traditionellt görs tempeh på sojabönor men idag görs tempeh på alla sorters baljväxter, sädesslag med mera.

På Blackbird gör vi gärna tempeh på svenska baljväxter som gula ärter, gråärt och bruna bönor.

Desserter

Blackbird <3 socker. I Blackbirds dessertkök gör vi chokladdesserter, tårtor, praliner, semlor, hemgjord gräddig glass med olika smaker, och massa andra sötsaker!

Allergier

Vi hanterar allergener såsom gluten, nötter, sesamfrö och sojaprodukter i vårt kök. Vi försöker hålla allergener avskiljda från annan mat men kan inte garantera allergenfria rätter i köket. Ett fåtal produkter som vi köper in till restaurangen kan vara producerade i fabriker som använder mjölkprodukter men vi använder självklart endast helt veganska produkter i vårt kök.

Prata med oss innan du beställer om du är allergisk! Det går också bra att maila oss så kan vi allergianpassa rätter till dig.

Baren

I vår bar hittar du alkoholhaltiga och alkoholfria drycker som öl, vin, cider, drinkar, kaffe, te, läsk och juicer helt fria från animaliska ingredienser eller processer som involverar animaliska produkter.
Vi spelar gärna musik med betoning på punk och metal och har ibland live-DJ´s på plats.
Även utställningar och andra evenemang har en plats på Blackbird. Följ våra sociala medier för aktuella evenemang!

Facebook
Instagram


Varför en vegankrog?

Enkelt uttryckt; av respekt, medkänsla och omtanke om djuren och djurens rättigheter.
Bara i Sverige dödas 100 miljoner djur i kött-, mjölk- & äggindustrin samt 19 miljarder fiskar, fastän ingen vill dö för att hamna på en tallrik. Djur är liksom du och jag unika personer, som kan känna smärta, lidande och välmående. Att utnyttjas av människor och spärras in i små bås och burar, avlas så de blir sjuka, tvångsinsemineras och dödas ligger inte i djurens eget intresse. Djuren har rätt till sina egna kroppar och sina egna liv. Vi väljer bort djurförtrycket – och det kan du också göra! Med Blackbird vill vi visa att det är enkelt och gott att äta vegansk mat.